2018. szeptember 23. vasárnap

Hozzátartozói csoport a budapesti Révben

A szenvedélybetegségben nem csak a függőséggel küzdő érintett. A hozzátartozók is! Csoportfoglalkozások alkoholtól, kábítószertől, játékszenvedélytől, gyógyszerfüggőségtől, étkezési zavaroktól és más hasonló rabságtól, problémáktól szenvedők hozzátartozóik számára.

A RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat segít a hozzátartozóknak és környezetüknek abban, hogy támogatni tudják a szenvedélybeteget a gyógyulásban.

• Kérdése van?
  • Nem tudja kihez forduljon?
  • Jöjjön el hozzánk és mi segítünk!

Hogy pontosan mit is kaphat itt? Így beszélnek erről a csoport tagjai:

„Örülök, hogy rátaláltam erre a csoportra, mert itt tapasztaltam meg azt, hogy van egy olyan közösség, ahol őszintén lehet beszélni a nehézségeimről, a megoldhatatlannak tűnő problémáimról. (Hisz valamennyien: „egy cipőben járunk”). A csoportvezető és a csoporttagok értik miről beszélek, saját tapasztalataikkal, élethelyzeteik elmondásával segítenek abban, hogy felismerjem, mi a helyes hozzáállás részemről, mi az, ami rajtam múlik, mi az én szerepem egy - egy nehéz helyzetben, konfliktusban. Lehetőséget ad, hogy más szemszögből lássam saját helyzetemet és megtanultam, hogy tudatosan reflektáljak gondolataimra, tetteimre. Mivel hétről hétre találkozunk, lehetőség nyílik arra, hogy megtanuljam a helyes kommunikációt. Úgy gondolom, hogy ezen a területen kaptam a legtöbb segítséget, noha még mindig van hová fejlődnöm. A csoport segített abban a felismerésben, hogy nem vagyok egyedül a problémáimmal. Jó érzés arra gondolni, hogy együtt többek vagyunk, mint egyedül.”

„Szeretem a szerdai napokat, amikor (immár 12 éve) hozzátartozói csoportba megyek.
42 éves fiam alkoholista. Az ő állapota, visszaesései és kínlódásai, hogy szabaduljon a függőségtől, életem elválaszthatatlan részei lettek. Nehéz ezt látni, elviselni, de a csoport segít, erőt ad, feltölt. Ilyenkor elfogadom, hogy ez az ő élete, nekem a sajátomat kell élnem.”

„A szerdai hozzátartozói csoportban, ahová férjemmel együtt 8 éve járunk, a felkészült és tapasztalt segítőkkel és a sorstársakkal együttműködve megtanultuk megérteni és segíteni alkohol problémákkal (periódikus dipszománia) küzdő felnőtt fiúnkat. Úgy érzem, hogy az itt kapott sok gyakorlati segítség, bíztatás, ima nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy mára fiúnk a tiszta élet mellett döntött. Ebben a döntésében a csoporttal együtt továbbra is szeretetben kísérjük és támogatjuk. Az átélt tapasztalatokkal sorstársainknak reményt nyújthatunk a valóban súlyos problémák megoldásához.”

„27 éves pszichés problémákkal (tanulási, önértékelési zavar, depresszió) küzdő fiam miatt kerültem 3 évvel ezelőtt a hozzátartozói csoportba.
Ez idő alatt beépült az életembe a szerdai összejövetel, jó, hogy nem vagyok egyedül a problémáimmal, sorstársakra találtam, segítő szavakra, együttérzésre mindig számíthatok.
Sokat tanultam a megértésről, elfogadásról és arról, hogy csak önmagamat tudom megváltoztatni, mellyel persze a környezetemre is hatok. Önmagamat is gyógyítom mások megsegítésével. Mindenkinek ajánlom, aki hasonló problémákkal küzd.”

VÁRUNK!

Katolikus Karitász Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat
HOZZÁTARTOZÓI CSOPORT

Szerdánként 17 órától a Budapest XI. Csóka u. 5. szám alatt.
Jelentkezés telefonon: +36 1 248 0824
e-mailben: caritas.revbp@caritas.org.hu