2018. december 11. kedd

Az iskolakezdés minden évben nagy anyagi megterhelést jelent a gyermekes családoknak. Legyen része Ön is az iskolakezdési akciónak! Csatlakozzon a Karitász tanévkezdési programjához!

A Katolikus Karitász Legyen öröm az iskolakezdés! címmel segélyprogramot indított augusztus 3-án, hogy minél több iskolás gyermeknek tegye könnyebbé a tanévkezdést. A szervezet célja, hogyhogy országos összefogás során több mint 5000 gyermeknek segíthessenek még az iskolakezdés első napjaiban.

Több mint 1 millió diák indul iskolába szeptemberben, és országszerte számos család számára jelent komoly anyagi megterhelést a tanévkezdés. Mennyibe kerül az iskolatáska, a ruházat, egy cipő vagy a tanszercsomag? Mit tartalmazzon egy felszerelt tornazsák? Mi kell a tisztasági csomagba? Hogyan fedezze a család ezt az egyszeri, de magas költséget? A kérdéseket sorolhatnánk vég nélkül, de a legnagyobb kérdés, hogy a szerény anyagi lehetőségek között élő családok, tudják-e, illetve miből tudják mindezeket finanszírozni.

Több gyermek megfelelő eszközök, ruházat és tanszerek nélkül kezdi minden évben az iskolát, sokaknak tehetségük ellenére nincs lehetőségük részt venni korrepetáláson vagy a fakultatív órákon. Számos család a megélhetés költségeit csökkenti és kevesebbet költ élelmiszerre, ruhára vagy nem fizeti be a szolgáltatási számlákat azért, hogy az iskolai költségeket rendezni tudják. Más családok pedig hitelből oldják meg az iskolakezdést és súlyos terhet jelent számukra a részletek törlesztése és így más, a megélhetés szempontjából fontos költség kifizetése válik bizonytalanná.

A Karitász segélyakciójával nem csupán az eszközök beszerzését segíti, de az önkéntesek személyes jelenlétével, a tanévközben való folyamatos kapcsolattartással egész tanév során biztonságot adnak a családoknak, és szükség szerint segítik őket a mindennapi terhek könnyítésében. A tanév kezdetén számos helyen külön program keretében adják át az önkéntesek a támogatásokat.

Hogyan lehet csatlakozni az összefogáshoz egyszerűen és gyorsan?

• A 1356-os adományvonal hívásával (egy hívás 500,- forint támogatást jelent)
  • On-line adományozással a Karitász honlapján – www.karitasz.hu – keresztül
  • A Katolikus Karitász központi bankszámláján is várja az adományokat „iskolakezdés” megnevezéssel – Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008
  • A Katolikus Karitász egyházmegyei központjai örömmel fogadnak jó állapotban lévő iskolatáskákat, tornafelszerelést, és olyan taneszközöket, amelyek szükségesek a diákok számára – tolltartó, tisztasági felszerelés, tornazsák…stb.

Mi mennyit ér?

• 1 hívás egy színesceruza készletet
  • 10 hívás egy iskolatáskát
  • 1000 hívás 100 gyermek támogatását

Mintegy 25 millió forintból 5000 iskolás gyermek támogatása tud megvalósulni.

A támogatások, tanszerek átadása augusztus végén és szeptember elején, az iskolakezdés első napjaiban valósulnak meg, amelyekről a későbbiekben további tájékoztatást ad a segélyszervezet.

A Katolikus Karitász külhoni magyar településeken is támogatást nyújt a diákoknak: iskolatáskákat, tanszereket visz több kárpátaljai és vajdasági településre is.

A szervezet iskolakezdési akciója 2018. augusztus 3-tól szeptember 15-ig tart. Az ebben az időszakban érkező hívásokat, adományokat az iskolás gyermekek támogatására fordítják.

LEGYEN RÉSZE ÖN IS AZ ISKOLAKEZDÉSI AKCIÓNAK!
Csatlakozzon a Karitász tanévkezdési programjához!

Képek: Magyar Kurír, Katolikus Karitász