2018. július 20. péntek

A Katolikus Karitász Orvosmissziója első alkalommal végzett szemészeti, fogászati és ortopédiai szűrővizsgálatokat a déli határainkon túl. Szabadkán a nagycsaládosok gyermekeit vizsgálták az önkéntes orvosok, míg Hajdújárásban a Lurkóházban nevelt gyermekeket, valamint a Kolibri Családegyesület kicsinyeinek szűrővizsgálatát végezték el.

Az Orvosmisszió vezetője Vojcek László főorvos vasárnap a Lurkóházban végzett vizsgálatok után elmondta, hogy 2018-ban mindhárom (Óbecse, Drea, Hajdújárás) Lurkóházban elvégzik a szűrővizsgáltokat mellyel közel 70 hátrányos helyzetű gyermeknek tudnak segíteni, szemüveggel, lúdtalpbetéttel, melyeket évente újabb vizsgálatot követően szükség szerint cserélni fognak. A professzor kiemelte, a most elvégzett vizsgálatokkal későbbi betegségek előzhetők meg vagy a gyerekek már meglévő rendellenességei gyógyíthatók úgy, hogy felnőtt korra teljesen tünetmentessé válhatnak. Az Orvosmisszió vezetője fontosnak nevezte azt is, hogy egy-egy szűrővizsgálat alkalmával meg tudják mutatni a helyes fogmosást, felhívják a figyelmet a rendszeres lúdtalptornára és gyermeknőgyógyászati tanácsokat is adnak.

Vojcek főorvos hangsúlyozta, hogy a határontúli magyar gyermekek közül ma Kárpátalja mellett egészségügyi szempontból a délvidékiek vannak a legnagyobb veszélyben. Mint elmondta, az, hogy eddig nem történt nagyobb baj az nagyban köszönhető a Lurkóház nevelőinek és a családszervezetek áldozatkész munkájának, egyben köszönetet mondott az orvosmisszió önkénteseinek, akik 2018-ban 19 hétvégéjüket áldozzák fel, hogy gyermekeket gyógyíthassanak a határon túl.

Képek: Vermes Tibor